Web d'Interès - Observatori de la mobilitat a Catalunya (OMC)

Webs d'Interès

Consulta el principals enllaços d'interès relacionats amb la mobilitat:

Cercador de rutes Clic.cat - Generalitat de Catalunya
Amb aquest cercador pots trobar si al teu municipi hi ha una ruta Clic.cat de transport a demanda.

Informació dels serveis d'autobusos Exprés.cat - Generalitat de Catalunya
La xarxa exprés.cat constarà de 43 línies que representen el 40% de la demanda, amb ocupacions mitjanes de 30 viatgers/expedició. A data d’avui s’han implementat 42 de les 43 línies planificades.

Programes educatius d'operadors de transport i ens públics
Els diferents operadors de transport i ens públics desenvolupen una sèrie d'accions i programes amb l'objectiu d'impulsar l'educació i la cultura de la mobilitat sostenible. Els diferents programes preveuen des de tallers relacionats amb la mobilitat fins a accions formatives per a tot tipus de col·lectius.

​​​​​​​Podeu consultar les diferents activitats i programes de cada operador a través dels següents enllaços:

AMB
L'AMB coordina i gestiona serveis i polítiques públiques per millorar la qualitat de vida a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU)
L'AMTU és una associació de municipis d’àmbit nacional català, que treballa per millorar la mobilitat i les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya. També dona suport tècnic, jurídic i administratiu als associats en la mobilitat i el transport públic. 

Xarxa MOBAL
La Xarxa MOBAL és una iniciativa promoguda per la Gerència de Serveis d'Infraestructures Viària i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, que se centra en les temàtiques de la mobilitat, accessibilitat i la seguretat viària local.

The International Association of Public Transport (UITP)
La UITP és una xarxa mundial que reuneix tots els actors públics i privats del transport públic i tots els modes de transport sostenible. Es tracta d'una xarxa per a la promoció i el suport del transport sostenible a totes les àrees urbanes del món, per a la cooperació internacional i l'intercanvi d'informació entre les 1.800 empreses associades, localitzades a més de 100 països.

Baròmetre de la bicicleta
Resultats del Baròmetre de la bicicleta que s'elabora periòdicament des de l’any 2006 amb l’objectiu de conèixer la percepció i ús que els catalans fan de la bicicleta.

Pla d’aforaments

Recull d’algunes de les dades de trànsit obtingudes i tractades a la base de dades del Servei d’Instal·lacions i Equipaments Viaris per donar a conèixer l'ús que es fa de les infraestructures viàries de la Generalitat de Catalunya.


European Metropolitan Transport Authorities

European Metropolitan Transport Autorities (EMTA) és una associació creada per formar un espai d’intercanvi d’informació, experiència i bones pràctiques en el camp de la planificació, integració i finançament de serveis de transport públic a les grans ciutats europees i les seves àrees metropolitanes. EMTA reuneix 30 autoritats de 18 països europeus, responsables de millorar les condicions de mobilitat de gairebé 650 milions de ciutadans.


ATM Barcelona

Pàgina oficial de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l'àrea de Barcelona.


ATM Girona

Pàgina oficial de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Girona


ATM Lleida

Pàgina oficial de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Lleida


ATM Tarragona

Pàgina oficial de l’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Tarragona


Recull d'activitats R+D+I del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
Recull de les activitats d'R+D+I més rellevants del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, acompanyades d’una selecció d'activitats innovadores externes al Departament. 

Sistema d'Indicadors Metropolitans de Barcelona SIMBA

Plataforma que proporciona indicadors en demografia, cohesió social i urbana, habitatge, convivència i seguretat, economia, mobilitat i sostenibilitat en l'àmbit de l'àrea metropolitana de Barcelona


AENA. Estadístiques
Estadístiques oficials d'AENA

Ports de la Generalitat. Estadístic
Dades econòmiques i anuari estadístic dels Ports de la Generalitat

Port de Barcelona. Estadístiques de tràfic

Indicadors de tràfic i informes anuals del Port de Barcelona

Port de Tarragona. Estadístiques de tràfic

Estadístiques oficials de tràfic al Port de Tarragona

Ports de l'Estat. Estadístiques

Estadístiques oficials del tràfic portuari als Ports de l'Estat

Transports Metropolitans de Barcelona. Portal de transparència
Informació econòmica, dades i indicadors 

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Informes anuals

Ajuntament de Barcelona
Estadístiques de transport i circulació

Sistema d'Avaluació d'Inversions en Transport (SAIT)
El Sistema d'Avaluació d'Inversions en Transport (SAIT) és la metodologia de referència a utilitzar a l'hora d'avaluar la rendibilitat socioeconòmica d'aquelles actuacions impulsades per la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (DGIM) i que requereixin d'aquest tipus d'anàlisi.

Aviació Civil. Estadístiques
Informes del transport aeri a Espanya realitzats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Estudis de mobilitat a partir de la telefonia mòbil
Al 2019 l'INE va realitzar un primer estudi de mobilitat 2019 a partir de dades de la telefonia mòbil dins dels treballs preparatoris del Cens de Població i Habitatges 2021.
Amb motiu del brot de COVID-19 al març del 2020, s'ha anat renovant l'estudi en diferents etapes. Actualment l'INE està publicant dades de mobilitat cada setmana, relatives a dos dies concrets de la setmana anterior (dimecres i diumenge).

T-mobilitat
Web del nou sistema per moure's a la xarxa de transport públic de l'àrea de Barcelona.

Asociación Española de Renting de Vehículos (AER)
Estadístiques mensuals sobre les noves matriculacions, inversions i parc total de vehicles renting. 

Civitas
CIVITAS és un dels programes emblemàtics que ajuden la Comissió Europea a aconseguir els seus ambiciosos objectius de mobilitat i transport i, a la vegada, els del Pacte Verd Europeu. Ho fa actuant com una xarxa de ciutats, per a ciutats, dedicada a la mobilitat urbana sostenible. A través de l'intercanvi entre parells, la creació de xarxes i la capacitació, CIVITAS fomenta el compromís polític i impulsa l'experiència col·lectiva, equipant a les ciutats per a posar la mobilitat en el centre de la descarbonització.

Eltis
Eltis és el principal observatori europeu de mobilitat urbana. Disposa d'informació, coneixements i experiències en l'àmbit de la mobilitat urbana sostenible a tot Europa.  També ofereix bones pràctiques i eines per a ajudar a convertir les ciutats en models de mobilitat urbana sostenible 

Movia
Movia és l'agència de transport públic responsable dels autobusos i trens de rodalies a Dinamarca. És una empresa pública regulada per la Llei d'Empreses de Transport i és propietat dels 45 municipis i dues regions de Zelanda. Es caracteritza per impulsar la mobilitat ecològica. 

Consorci de Transports de Bizkaia
El Consorci de Transports de Bizkaia és una entitat pública creada per la Diputació Foral de Bizkaia al País Basc, Espanya, amb l'objectiu de coordinar, planificar i gestionar els serveis de transport públic a la província de Bizkaia. El consorci té com a objectiu millorar la qualitat del transport públic, fomentar el seu ús i garantir una oferta de transport eficient, accessible i sostenible per als ciutadans de la província.

Institut de Politíques de Transport i desenvolupament (ITDP)
ITDP és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure sistemes de transport sostenibles, equitatius i eficients a tot el món. ITDP treballa amb governs, empreses i societat civil per a desenvolupar i promoure polítiques i solucions de transport sostenibles, com a sistemes de transport públic, caminar i caminar amb bicicleta, i fomentar la planificació urbana sostenible per a crear ciutats més habitables i saludables.

Estratègies d'especialització intel·ligent
Estratègies d'especialització intel·ligent és una iniciativa de la Comissió Europea que busca identificar i desenvolupar les fortaleses i avantatges competitius únics de les regions europees per a impulsar el seu creixement econòmic i la innovació. L'estratègia es basa en la col·laboració entre empreses, universitats, centres de recerca i altres parts interessades per a desenvolupar solucions innovadores i fomentar l'ocupació i el creixement econòmic sostenible.

EPOMM
EPOMM promou la mobilitat sostenible i la gestió de la mobilitat a Europa a través d'activitats com l'intercanvi de coneixements, l'organització d'esdeveniments, la publicació d'informes i el desenvolupament de projectes. L'organització treballa en diferents àrees temàtiques relacionades amb la mobilitat, amb l'objectiu de secundar i enfortir la gestió de la mobilitat sostenible a Europa.

Urban Innovative Actions (UIA)
Urban Innovative Actions (UIA) és una iniciativa de la Unió Europea que finança projectes pilot en ciutats europees per a abordar desafiaments urbans en àrees com la sostenibilitat, la inclusió social i la transició digital, amb l'objectiu de proporcionar solucions pràctiques i escalables que puguin ser replicades en altres ciutats.

URBACT programme
URBACT és un programa de la Unió Europea que busca promoure el desenvolupament urbà sostenible a través de la col·laboració i l'intercanvi de coneixements entre ciutats europees. El programa s'enfoca en temes com la inclusió social, l'economia local, el canvi climàtic i la planificació urbana.

Las Knowledge and Innovation Communities (KICs)
Las Knowledge and Innovation Communities (KICs) són iniciatives de la UE que busquen fomentar la innovació i el desenvolupament sostenible a través de la col·laboració entre empreses, universitats i centres de recerca. Cada KIC (associació pública-privada) s'enfoca en una àrea temàtica específica i està dissenyada per a accelerar la comercialització de noves tecnologies i solucions sostenibles.

JPI Urban Europe
JPI Urban Europe és una iniciativa europea de recerca que busca promoure la recerca i la innovació en temes urbans i de sostenibilitat a Europa. La iniciativa té com a objectiu millorar la qualitat de vida a les ciutats i la sostenibilitat a llarg termini, a través de la col·laboració entre agències nacionals de recerca en ciutats i regions d'Europa.

Sustainable Urban Mobility Indicators (SUMI)
Sustainable Mobility Indicator (SuMI) és un conjunt d'indicadors dissenyats per a mesurar i avaluar el rendiment de la mobilitat sostenible a les ciutats, cobrint diferents aspectes com l'eficiència energètica, la qualitat de l'aire, l'accessibilitat i la seguretat viària. L'objectiu de SuMI és proporcionar informació valuosa als planificadors de transport i les autoritats locals per a millorar la mobilitat sostenible a les ciutats.

Punt d'Accés Nacional de dades del transport
El Punt d'Accés Nacional (PAN) és un servei exigit per la Comissió Europea per al subministrament de serveis d'informació sobre desplaçaments multimodals a la Unió Europea (UE) creat pel Ministeri de transports, mobilitat i agenda urbana. El Ministeri recopila les dades de transport i posteriorment els posa a la disposició de qualsevol interessat, fomentant la creació de noves aplicacions, plataformes i serveis per a l'usuari. En el futur està previst el desenvolupament de noves aplicacions orientades a la mobilitat, per la qual cosa es tindrà major visibilitat de l'oferta de serveis de transport.

Estudi de la mobilitat amb Big Data
Avui en dia, les noves tecnologies de Big Data i intel·ligència artificial ofereixen possibilitats per a la mesura de la mobilitat que eren inimaginables fa només uns anys. El MITMA utilitza des de 2017 aquestes tecnologies per a l'estudi de la mobilitat a nivell nacional, compartint-les com a dades obertes per a la seva reutilització.
Els estudis de demanda són una de les pedres angulars del MITMA per a la monitorització, avaluació i planificació de millores en el Sistema Nacional de Transports en favor d'una mobilitat sostenible.
Des del 1 de gener de 2022, s'està duent a terme un estudi de mobilitat diari continu, mitjançant l'aplicació de tecnologies Big Data i d'intel·ligència artificial als registres generats pels terminals de telefonia mòbil, amb la finalitat de conèixer a fons la mobilitat al nostre país.