Tendències - Observatori de la mobilitat a Catalunya (OMC)

Tendències

Navegació per categories

Cercar Restaurar

A l’apartat de Tendències de futur es presenten un seguit de notícies i documents d’interès relacionats amb els nous corrents i tendències dins l’àmbit de la mobilitat, com els taxis voladors, els drons, els cotxes autònoms i altres tendències promogudes per la implementació de diferents tecnologies emergents.

Publicador de continguts

Acceptació de recomanacions de seguretat i sostenibilitat per al desplegament eficient de la mobilitat aèria urbana

"ASSURED-UAM té com a objectiu garantir la seguretat, la sostenibilitat i l'acceptabilitat de la mobilitat aèria urbana (UAM) mitjançant la incorporació de les millors pràctiques, recomanacions i solucions organitzatives d'aviació a les estructures administratives de la ciutat.

El projecte ofereix un suport organitzatiu i polític integral per a autoritats, responsables polítics i organitzacions de la indústria urbana en el complex procés d'implementació del transport vertical en sistemes de mobilitat urbana i periurbana. Proporciona recomanacions per a la integració de modes de superfície sota el sistema de gestió del trànsit aeri U-Space, pel que fa a la introducció de la mobilitat aèria urbana no tripulada."

Més informació

Bucarest continua fent més intel·ligent el seu sistema de semàfors

La capital romanesa ha anunciat un projecte per a modernitzar i expandir la xarxa de semàfors intel·ligents per a millorar les sortides de la ciutat, incrementar la capacitat de tràfic i fer més segurs els passos de vianants. Gràcies a la intel·ligència artificial i el control del tràfic, els semàfors permetran optimitzar el trànsit, reduint la contaminació i millorant la seguretat vial de la ciutat.

Més informació

Cracòvia serà la primera ciutat Polonesa a prohibir els cotxes vells

Amb la finalitat de reduir la contaminació atmosfèrica, Cracòvia ha anunciat plans per crear una "zona de transport net". D'aquesta manera, la ciutat es converteix en la primera del seu país en aplicar una mesura d'aquest tipus, prohibint els vehicles de gasolina de més de 31 anys i els de dièsel de més de 27.

Més informació

Com la mobilitat pot ajudar a construir un millor món post COVID-19

Article sobre l'informe Mobility Consumer Index, on s'analitza els patrons de mobilitat de 9 països a través de tres segments clau: treball, oci i familiar.

Més informació

El 90% dels barcelonins viu a menys de 300 metres d'un carril bici

Barcelona ja compta amb més de 230 quilòmetres de carrils bici exclusius, dels quals un 100km s'ha desplegat en els últims 6 anys. Això ha permès donar resposta a l'increment de l'ús de la bicicleta, d'un 11% entre l'any 2021 i 2022. A més, les noves ampliacions permetran que, a partir del gener de 2023, el 90% dels barcelonins puguin dir que viuen a menys de 300 metros d'un carril bici.

Més informació

A l'aire: Com veuen els consumidors la mobilitat aèria avançada?

Article en anglès sobre els resultats de l'enquesta global de Mckinsey, que mostra que els consumidors estan preparats per aprofitar la mobilitat aèria avançada, però persisteixen les preocupacions.

Més informació

Eslovàquia comptarà amb una segona microcentral d'hidrogen

Eslovàquia aposta per l’hidrogen amb la creació d'una nova estació de recàrrega. Aquesta acció s'integra dins de l'estratègia de Mobilitat Sostenible i Smart de la Unió Europea, que preveu la instal·lació de 1.000 estacions de recàrrega d’hidrogen abans de 2030 per a donar subministrament al mercat de vehicles d’hidrogen a Eslovàquia i Europa Central.

Més informació

Hyperloop

Hyperloop és un sistema de transport terrestre d'alta velocitat a través de túnels per a passatgers i mercaderies ideat per Elon Musk, CEO de Tesla i SpaceX. Basat en un sistema de tubs a baixa pressió pel qual circulen unes càpsules de transport, aconsegueix velocitats d'entre 1.000 i 1.200 km / h, a més de reduir el consum d'energia i generar un nivell de CO2 per unitat inferior al d'l'avió.

Més informació

Itàlia instalarà 21.000 estacions de recàrrega de vehicles elèctrics d'aquí a 2026

Itàlia aposta pel desenvolupament de la mobilitat elèctrica com a resposta als objectius de les polítiques nacionals de descarbonització. En aquest sentit, té previst tenir fins a 21.000 estacions de recàrrega, 7.500 de les quals serien de càrrega súper-ràpida, distribuïdes per tot el país abans del 2026.

Més informació

La moto i els vehicles lleugers en la nova mobilitat

En el marc econòmic, els vehicles lleugers presenten baixos costos tant en l'adquisició com en el manteniment. Però, a més, en aquesta crisi actual que també afecta la salut, aquests vehicles permeten mantenir la distància social i garanteixen la seguretat en el transport.

Més informació

La mobilitat Segura: un enfocament integral

Normalment quan es parla de mobilitat Segura se sol fer referència a qüestions i conceptes relacionats directament amb la seguretat viària en les seves variades accepcions: seguretat viària de vulnerables, seguretat viària urbana, seguretat viària laboral, etc. Sent aquest enfocament correcte, però, últimament s'està produint en l'àmbit de la mobilitat un important canvi de paradigma en un doble sentit.

Més informació

Les claus en la logística de l'Última Milla. Reptes i solucions a Espanya

Article que pretén il·lustrar la complexitat d'un ecosistema com és el de l'Última Milla, que està creixent de manera exponencial en els últims anys i que s'enfronta a enormes reptes, tant des del punt de vista mediambiental com des de la congestió urbana i l'eficiència i sostenibilitat de les empreses i sectors que en ell interactuen.

Més informació

Els autobusos sense conductor arribaran aviat a aquestes tres ciutats europees

La tecnologia dels vehicles autònoms segueix avançant, també en el cas del transport públic. Un exemple és un nou projecte europeu, que té previst pel 2025 introduir 45 minibusos elèctrics sense conductor que circularan durant un any per tres ciutat europees: Ginebra (Suïssa), Kronach (Alemanya) i Oslo (Noruega).

Més informació

Els taxis voladors, més a prop de ser una realitat

Durant l’estiu de 2022, la ciutat anglesa de Coventry va fer les primeres proves de VTOL (Vertical Take-Off and Landing), helicòpters dissenyats per a transportar persones dins la ciutat, i diverses empreses estan treballant per implementar-ho en altres ciutats. Aquest nou medi de transport permetria fer els trajectes dins de ciutat fins a un 75% més ràpids i gràcies al seu disseny, que no necessita pistes d’aterratge, fer-lo més flexible. A més, suposaria una alternativa més ecològica, ja que funciona amb bateries i combustibles més nets com l’hidrogen.

Més informació

Luxemburg inaugurarà el pont ciclista més llarg d’Europa

Luxemburg està construint un pont ciclista i de vianants que unirà la capital amb el campus de la universitat de Belval. El pont ciclista, de 1,2km, esdevindrà el més llarg d’Europa i contribuirà a l’expansió de la xarxa de carril bici prevista a la ciutat, dels 600km actuals fins als 950km.

Més informació

Noves Tecnologies Clau en Transport i Logística

El sector del transport i la logística (T&L) ha demostrat una gran capacitat d’innovació per adaptar-se a les necessitats de la indústria i del consum. En aquesta web es recullen un seguit d'articles on s'aborda la Intel·ligència Artificial, l’Internet Industrial de les Coses, la Robòtica Avançada, així com els Vehicles Autònoms, les Noves Interfícies, les Plataformes Digitals i el BlockChain, amb l’objectiu de separar el soroll mediàtic de la realitat, descriure aquestes tecnologies, analitzar la seva maduresa i adopció, així com la seva actual i potencial impacte i aplicacions en T&L, tant en grans com petites empreses, en països punters i en països en desenvolupament.

Més informació

REBALANCE: Noves Cultures i Polítiques de Mobilitat

L'objectiu general de REBALANCE és realitzar un exercici deliberatiu obert amb vista al futur cap a una estratègia de política de transport transformadora a favor d'un canvi de paradigma en la mobilitat, que tingui en compte els valors socials emergents (amb una creixent preocupació en relació al canvi climàtic) i una millor alineació amb els ODS. El procés deliberatiu s'ha iniciat i ha estat recolzat per pensadors que no estan necessàriament involucrats directament en els debats de recerca de transport. Ells/es han ajudat a formular les preguntes de recerca i les hipòtesis de treball, que estan sent abordades per una representació més àmplia de parts interessades de el sector de la mobilitat i el transport. Diversos tallers es realitzaran per establir la visió per al sistema de transport a més llarg termini i, en última instància, es desenvoluparà un Manifest per a una nova cultura i política de mobilitat europea.

Més informació

Reimaginar la mobilitat

Article en anglès sobre la mobilitat i el canvi que està experimentant i que repercutirà en les empreses i la societat durant generacions. Descobreixi com els desenvolupaments en quatre dimensions (automòbils, consumidors, ciutats i competència) ja estan donant forma a el futur.

Més informació

San Sebastià utilitza sensors en les places d'aparcament PMR per contrarestar l'estacionament il·legal

San Sebastià ha instal·lat 350 dispositius d'aparcament smart per a lluitar contra l'aparcament indegut a places reservades per a persona amb mobilitat reduïda. Aquesta solució de mobilitat intel·ligent aborda una sèrie de qüestions que van des de la sostenibilitat mediambiental a la justícia social.

Més informació

Transport i logística mediterranis en una era post-COVID 19

La iniciativa “Transport i logística mediterrània a l’era post-COVID-19: perspectives i oportunitats” convoca experts de diferents àmbits professionals, diferents països mediterranis i institucions regionals i internacionals per debatre sobre possibles processos post-Covid-19 escenaris per al sector del transport i la logística a la Mediterrània, a través d’articles temàtics. En reunir múltiples visions i perspectives crítiques, la iniciativa té com a objectiu considerar diferents enfocaments i involucrar diferents actors interessats en la promoció de futures estratègies regionals i oportunitats de cooperació.

Més informació

Una nova innovació permet l'accés en cadira de rodes a les motos

Els sistemes de micro-mobilitat permeten una major autonomia i eficiència per moure's dins les ciutats. Ara una start-up francesa ha dissenyat un sistema que permetrà a les persones en cadira de rodes fer servir motos mitjançant un dispositiu universal que uneix la cadira amb la moto.

Més informació

Urb-mobilitat

Les ciutats han de reflexionar sobre el model de mobilitat a què aspiren, sabent que els ciutadans demanden llibertat i flexibilitat total.

Més informació

Vehicles autònoms privats: l’altra cara de la història del robotaxi

Article en anglès on parla de la gran oportunitat de la conducció autònoma per transformar la mobilitat. Tot i que els automòbils privats autònoms atreuen menys que els taxis autonòmos, el model de mercat suggereix que podrien aportar als OEM grans oportunitats de creixement.

Més informació

Poden els vehicles electrics autònoms accelerar la transició de les baixes emissions de carboni?

Article en anglès sobre l'impacte potencial dels vehicles elèctrics autònoms en la descarbonització global i les implicacions per a les empreses. En algunes projeccions, els A-EV per si sols podrien tancar 1/3 de la bretxa necessària per limitar l'escalfament a 2 graus, el que provocaria una interrupció important de l'negoci.

Més informació

Retorn al futur? El sector de les aerolínies està preparat per a un canvi posterior a la COVID-19

Article en anglès que analitza el sector de les aerolínies més enllà de la pandèmia: han de bregar amb cinc noves realitats i dissenyar estratègies per adaptar-se.

Més informació

Èrica, el primer bus autòmom que ha circulat per Catalunya

L'ÈRICA és un bus autònom que suposa una evolució dels transports a la demanda. En un futur completarà la implantació del transport flexible a Catalunya que ja ha començat.  Utilitza un algoritme que gestiona en temps real les dades de tots els usuaris. D’aquesta manera, es gestionen eficaçment totes les peticions d’origen i destí, creant les rutes i assignant els autobusos a cadascuna d’aquestes. 

Font: AMTU

Més informació