El transporte público en Barcelona perdió casi la mitad de los viajeros durante 2020 - Observatori de la mobilitat a Catalunya (OMC)

Ruta de navegació

El transport públic a Barcelona va perdre gairebé la meitat dels viatgers durant 2020

17 / 03 / 2021

Els ingressos per la compra de bitllets, segons l'ATM, van caure un 45%, el que va suposar recaptar 247.800.000 d'euros menys

El transport públic de l'àrea de Barcelona va tancar el 2020 amb 565 milions de viatges registrats, fet que suposa una caiguda de l'46,6% en comparació de les xifres de l'any anterior, quan es va assolir el màxim històric de 1.057 milions de validacions. Aquesta dràstica reducció de la demanda d'el transport públic provocada per la pandèmia de l'coronavirus ha comportat una caiguda dels ingressos per la compra de bitllets de l'45%, el que suposa la recaptació de 247.800.000 d'euros menys.

L'Autoritat de l'Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha detallat aquest dimecres que tots els modes de transport públic han patit una caiguda similar, d'entre el 41% i el 48%. No obstant això, l'ens ha emfatitzat l'esforç de el sistema de transport públic per mantenir l'oferta a l'màxim, tot i la baixa demanda, amb l'objectiu de garantir la seguretat i el confort dels passatgers i satisfer les necessitats de mobilitat durant les diferents fases de la pandèmia. Un exemple: TMB va injectar 180 milions d'euros extraordinaris per poder mantenir el servei i fer front a totes les mesures de protecció per la pandèmia.


Recuperació a la vista
Per mesos, a l'abril i maig, coincidint amb el període de més restriccions, es van registrar les xifres més baixes de viatges, amb un descens de la demanda d'el 92% i de l'83%, respectivament.

Encara que a partir de llavors la demanda ha anat pujant, desembre va tancar amb una caiguda de l'41,4% en comparació del mateix mes de l'2019.

Pel que fa a l'ús dels títols de transport, l'ATM ha assenyalat que la política tarifària aplicada el 2020 ha provocat que, tot i la caiguda global de viatges, l'ús dels abonaments mensuals van augmentar un 16%, mentre que els títols multiviatge van caure un 63%. L'entitat confia que durant 2021, "a mesura que es puguin anar eliminant les restriccions de mobilitat", la demanda de transport públic es vagi recuperant progressivament. TMB, per exemple, espero poder tancar el 2021 amb una demanda de l'90% respecte dels viatges previs a la pandèmia.