Incorporar la DUM als plans de mobilitat urbana (PMUS)

Incorporar la DUM als plans de mobilitat urbana (PMUS)

<p>Els Plans de mobilitat urbana sostenible són instruments de planificació regulats per la Llei de mobilitat 9/2003.</p> <p>Tenen l'objectiu de definir una estratègia i un programa d'actuacions per a la planificació de la mobilitat en l'àmbit local. Normalment el seu àmbit territorial és el propi municipi, tot i que la llei també permet el desenvolupament de PMUS per agrupacions de municipis que funcionen com un únic sistema urbà. En els PMUS s'hi analitzen tots els modes de transport, és a dir: la mobilitat a peu, en bicicleta i VMP, en vehicles privat, en transport públic i la mobilitat de mercaderies.</p> <p>Les actuacions que es proposen en els PMUS van encaminades a la consecució dels propis objectius definits en la Llei de mobilitat i en les Directrius Nacionals de Mobilitat:</p> <ul> <li>Configuren un sistema de transport més vinculat a la relació cost-eficiència per millorar la competitivitat del sistema productiu nacional.</li> <li>Augmenten la integració social i comporten una accessibilitat integració social integració social més universal.</li> <li>Incrementen la qualitat de vida dels ciutadans en aspectes com la qualitat de l'aire, la reducció de la contaminació acústica o la qualitat de l'espai públic.</li> <li>Milloren les condicions de salut dels ciutadans.</li> <li>Aporten més seguretat en els desplaçaments.</li> <li>Estableixen unes pautes de mobilitat més sostenibles, que es basen en un ús més racional dels vehicle privat i una estimulació de l'ús dels modes més sostenibles.</li> </ul> <p> </p> <p>Segons la Llei de mobilitat, els PMUS tenen una vigència de 6 anys a partir de la seva aprovació. Passats aquests 6 anys, se n'haurà de fer una revisió i tornar a realitzar el procés d'aprovació del mateix.</p> <p>En el cas dels municipis obligats a realitzar un PMUS, la redacció pot durar uns 18 mesos. En el cas dels municipis que no hi estan obligats es pot reduir el temps, al tenir menys tràmits a realitzar i pot durar uns 12 mesos.&nbsp;</p> <p>No existeix una metodologia oficial per a dur a terme els PMUS, però si que s'acostuma a seguir un patró metodològic similar en tots els PMUS.</p>

Els Plans de mobilitat urbana sostenible són instruments de planificació regulats per la Llei de mobilitat 9/2003.

Tenen l'objectiu de definir una estratègia i un programa d'actuacions per a la planificació de la mobilitat en l'àmbit local. Normalment el seu àmbit territorial és el propi municipi, tot i que la llei també permet el desenvolupament de PMUS per agrupacions de municipis que funcionen com un únic sistema urbà. En els PMUS s'hi analitzen tots els modes de transport, és a dir: la mobilitat a peu, en bicicleta i VMP, en vehicles privat, en transport públic i la mobilitat de mercaderies.

Les actuacions que es proposen en els PMUS van encaminades a la consecució dels propis objectius definits en la Llei de mobilitat i en les Directrius Nacionals de Mobilitat:

  • Configuren un sistema de transport més vinculat a la relació cost-eficiència per millorar la competitivitat del sistema productiu nacional.
  • Augmenten la integració social i comporten una accessibilitat integració social integració social més universal.
  • Incrementen la qualitat de vida dels ciutadans en aspectes com la qualitat de l'aire, la reducció de la contaminació acústica o la qualitat de l'espai públic.
  • Milloren les condicions de salut dels ciutadans.
  • Aporten més seguretat en els desplaçaments.
  • Estableixen unes pautes de mobilitat més sostenibles, que es basen en un ús més racional dels vehicle privat i una estimulació de l'ús dels modes més sostenibles.

 

Segons la Llei de mobilitat, els PMUS tenen una vigència de 6 anys a partir de la seva aprovació. Passats aquests 6 anys, se n'haurà de fer una revisió i tornar a realitzar el procés d'aprovació del mateix.

En el cas dels municipis obligats a realitzar un PMUS, la redacció pot durar uns 18 mesos. En el cas dels municipis que no hi estan obligats es pot reduir el temps, al tenir menys tràmits a realitzar i pot durar uns 12 mesos. 

No existeix una metodologia oficial per a dur a terme els PMUS, però si que s'acostuma a seguir un patró metodològic similar en tots els PMUS.

Viabilitat d’implementació: Alta

Pes de cada factor en el moment de tirar endavant la mesura

Baix Mig Alt

Atributs de la mesura

Estratègia logística Planejament Regulació, normativa i legislació B2B B2C DUS Medi ambient

Agents implicats en la posada en marxa

Administració local Administració supramunicipal Establiment receptor mercaderia Establiment que envia mercaderia Distribuïdor minorista Distribuïdor majorista

Àmbit geogràfic on aplicar la mesura

Alta densitat de població Baixa densitat de població Alta densitat del sector terciari Baixa densitat del sector terciari

Mode de transport

Camions Furgonetes Vehicle elèctric Bicicletes de càrrega Droids Drons A peu

Compatibilitat entre altres mesures