La Taula del Sector Logístic es reuneix per impulsar nous projectes

La Taula del Sector Logístic es reuneix per impulsar nous projectes

Contingut actualitzat el

Aquest dilluns 28 de febrer es va celebrar la Reunió plenària de la Taula del Sector Logístic (TSL) per via telemàtica, un acte que va congregar als principals actors del sector logístic i on es van exposar les diferents accions realitzades pels grups de treball

Furgoneta repartint mercaderies en un carrer de Barcelona ATM
Comparteix aquest contingut:

Aquest dilluns 28 de febrer es va celebrar la Reunió plenària de la Taula del Sector Logístic (TSL) per via telemàtica, un acte, introduït per Mercè Rius, directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya (DGTM), que va congregar als principals actors del sector logístic.

En primer lloc, un cop va quedar aprovada l’acta de la plenària anterior es van exposar de forma resumida les diferents accions realitzades pels grups de treball en el marc de la TSL, el seu context actual i la previsió de treballs que es duran a terme el 2022 amb les diferents assistències tècniques assignades.

Grup liderat per ATM Barcelona i DGTM: presentat per Sergi Martínez-Abarca (ATM)

Per part d’aquest grup de treball, es va posar en relleu les diferents accions proposades en el programa d’accions previst en el marc de la TSL:

- Pilot d’aplicació dels Plans de Logística Urbana Sostenible.
- Plataforma digital d’informació logística i difusió d’informació DUM.
- Nova edició millorada de la Guia per a la gestió de la DUM. Aquest aplicació es tracta d’un format web consultable de manera interactiva. També inclou informació de bones pràctiques i un glossari de termes de l’àmbit DUM. 

Així mateix, també es va fer un repàs d’altres actuacions realitzades durant el 2021 per part de l’ATM, fora de les accions planejades dins de la TSL, com han estat:

- Anàlisis de viabilitat tècnica i econòmica per a la posada en marxa d'un centre de consolidació urbana de mercaderies en el nucli urbà d’una ciutat mitjana (cas pràctic – Terrassa).
- Anàlisi Big Data & Data Science Hub per a l'optimització de la (DUM)
- Creació d'una guia per a la distribució urbana de mercaderies en franges horàries nocturnes.

De cara al 2022, l’ATM durà a terme un seguit de proves pilot en municipis i/o conurbació de municipis per redactar PLUS coordinant-se amb l’Oficina Tècnica de Mobilitat i Seguretat Viària Local de la Diputació de Barcelona. Els treballs es basaran en la guia que ha elaborat aquesta Oficina amb la col·laboració de la UOC, els darrers mesos, que donen les pautes per a la redacció de plans de logística urbana.

Quant a la plataforma digital i difusió d’informació DUM, s'introduirà informació de nous municipis, principalment del corredor del Maresme. Per altra banda, durant el 2021 s’ha adaptat el portal per permetre als ajuntaments la seva utilització i la gestió de zones DUM. El portal es pot consultar a través de l’adreça: dum.atm.cat.

Grup liderat per AMB: presentat per Marc Iglesias, (AMB)

Entre els projectes més destacats, es va fer esment la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que ja comença a donar resultats, i l’Spro, la nova aplicació per aparcar a la DUM que ja compta amb més de 12.000 places, 114.000 usuaris i està activa a 9 municipis. D’altra banda, també es van explicar alguns dels projectes d’impuls de la ciclologística, implementant proves pilot de nous hubs urbans logístics. Per últim, es va posar de relleu un projecte en curs de vehicle de repartiment elèctric i robotitzat al municipi d’Esplugues de Llobregat, juntament amb Carnet i la UPC, que iniciarà les proves durant el 2022.

● Grup liderat per CIMALSA: presentat per Simó Batlle (Cimalsa).

Des de 2021, l’àrea d'infraestructures i gestió del grup treballa en projectes d’aparcaments de camions, en àrees de Barcelona i el Llobregat, en coordinació amb l’ATM i la DGTM. De la mateixa manera, també hi ha en curs treballs relacionats amb la gestió de mercaderies que arriben per ferrocarril.

● Grup de treball de flotes, liderat per DGQACC i Transcalit: presentat per Yolanda Redondo, (Transcalit). Es van destacar les tendències de mercat analitzades en el sector de vehicles i els seus combustibles alternatius, posant de manifest les mancances en infraestructures, raó per la qual, asseguren que encara hi ha una forta dependència del gasoil. Per últim, es va fer esment d’una fita clau, el 4rt Fòrum de l’Ecotransport que se celebrarà al Juny d’aquest any.

● Grup liderat per AECOC: presentat per José Carlos Espeso, (AECOC)

Entre altres, els dos principals sectors que tenen en el punt de mira per promoure projectes d'eficiència amb les administracions són l’HORECA (consum d’alimentació fora de les llars) i el comerç de proximitat (ambdós sectors en creixement). A continuació, es van exposar els projectes relacionats més destacats:

● Versió web de la guia per a la gestió i planificació de la DUM: Sergi Martínez-Abarca, ATM Barcelona
● Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana (ELIEC): Jordi Fornós, CIMALSA
● Observatori de la Mobilitat de Catalunya (OMC): Mariona Garcés,TRN Taryet
● Guia per a l’elaboració de plans de logística urbana sostenible: Carmelo Rivero, Diputació de Barcelona i Eduard Alvarez, UOC
● Ajuts renovació de flotes de transport professional: Laia Mercadé, DGTM
● Alternatives gestió DUM. Jèssica Civil, Institut Cerdà.
● Estratègia per a la distribució urbana de mercaderies a Barcelona 2030: Álvaro Nicolás, Ajuntament de Barcelona.

Es pot visualitzar la reunió telemàtica i accedir a les presentacions en aquest enllaç.

Imatge Relacionada

Documents relacionats