El territori metropolità ha necessitat, i necessita, una reflexió integrada sobre com millorar la mobilitat

El territori metropolità ha necessitat, i necessita, una reflexió integrada sobre com millorar la mobilitat

Content updated on | Lluís Alegre, director de l’Àrea de Mobilitat de l’ATM.

Lluís Alegre, director de l’Àrea de Mobilitat de l’ATM | BUTLLETÍ ESPECIAL 25 ANYS – MARÇ 2022

Lluís Alegre, director de l’Àrea de Mobilitat de l’ATM.
Share this:

El territori metropolità ha necessitat, i necessita, una reflexió integrada sobre com millorar la mobilitat i el transport que ofereix a la ciutadania, així com reflectir aquesta reflexió en actuacions concretes. Aquesta ha estat, i és, una de les tasques bàsiques de l’ATM des que es va crear.

Es tracta d’una reflexió de doble direcció. D’una banda, consisteix a recollir les normes, els plans, els projectes i les tendències que afecten el territori per analitzar-ho tot de manera conjunta i determinar com s’han d’aplicar en el conjunt del territori. I, d’altra banda, implica agregar i escoltar les planificacions de caràcter local i sectorial, per maximitzar l’eficiència i l’eficàcia de l’actuació pública i privada en el sistema de mobilitat.

Pel que fa a les infraestructures del transport públic, l’ATM elabora el Pla Director d’infraestructures (PDI), un pla decennal que determina les actuacions que cal executar els propers anys, com ara els perllongaments dels Ferrocarrils de la Generalitat, del metro o del tramvia, i les millores de rodalies, i que també inclou les infraestructures per millorar el transport públic per carretera.

Pel que fa a la mobilitat, tant de persones com de mercaderies, l’ATM elabora el Pla Director de Mobilitat (PDM), un pla sexennal que integra tots els modes de transport, promou la mobilitat en els modes no motoritzats i el transport públic, i fixa els objectius que ha d’assolir els propers anys el sistema integrat de mobilitat metropolitana de Barcelona. El PDM també ha de visualitzar el futur proper i ha d’incorporar accions que ens preparin per afrontar-lo amb garanties, com ara la digitalització dels sistemes de mobilitat, l’arribada dels robots i els drons, o la transició energètica.

Els dos plans s’elaboren de manera participativa i consensuada amb el conjunt d’agents que participen en la mobilitat i amb les persones interessades que s’hi impliquen. Tots junts elaboren el PDI i el PDM amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que viuen i treballen en el seu àmbit, garantir l’accessibilitat, millorar la qualitat de l’aire, descarbonitzar la mobilitat i assolir una mobilitat més saludable, inclusiva i equitativa.